chess black and white pieces on the wooden Board

De flesta har hört talas om strategi och många pratar om att tänka strategiskt men vad är det egentligen och varför är det så viktigt?

Om man förenklar det lite så kan man se strategi som att tänka långsiktigt, att sätta upp ett mål för längre in i framtiden med vad man vill uppnå. Strategi går lite längre än så och det innebär att man även tar fram en handlingsplan för hur man uppnår sin målbild.

I själva verket är strategin planen för att komma dit du vill, men utan att veta vart du är på väg så kan du inte heller veta hur du ska ta dig dit. Därför går det hand i hand att definiera din målbild och sätta ihop en strategi för hur du tar dig dit.

Så nu har vi två delar, men som alla goda ting så är även dessa tre. Om du vet vart du är på väg, så är det mest effektiva sättet att ta sig dit genom att veta var du är. Tänk dig att du ska ta dig hem, du vill planera din väg hem, men först måste du förstå vart du är nu, det är vad man kan kalla företagets nuläge.

Nuläge betyder hur företaget ser ut just nu, förutsättningar, utmaningar, och vet du vart du är just nu och vart du är på väg så blir det väldigt mycket lättare att sätta strategin.

Så kom ihåg, en bra strategi består av tre saker

  1. Nuläge (vart du är just nu)
  2. Målbild (vart du är på väg)
  3. Strategi (hur du tar dig från där du är dit du vill)

Nu kan man tro att strategi är lätt men tyvärr är detta bara det absoluta minsta du måste veta och det finns massvis med fallgropar längs vägen.

Att förklara allt som kan gå fel eller försöka ge en steg för steg för hur du gör en framgångsrik strategi är lika effektivt som att ….. men vi kan ge dig tre best practice tips att ha i åtanke när du sätter din strategi.

  • Strategi är en teoretisk övning men att få den att fungera i verkligheten är det svåra
  • Underskatta inte tiden du behöver för att göra det rätt, det kan göras på en eftermiddag eller ta flera veckor
  • Ta gärna in objektiva bedömare som kan agera djävulens advokat och utmana dina antaganden

Om du undrar något eller vill diskutera ditt företag, hör gärna av dig för ett kostnadsfritt och förutsättningslöst möte.